Atorpat
What ever ooze from that thing, you call mind!
شکستن ماکارونی

وقتی دو طرف یک تکه چوب را خم کنیم به راحتی به دو نیم می شود٬ اما یک قطعه دراز ماکارونی معمولا به چندین تکه جدا از هم تبدیل می شود. فکر می کنید علت این پدیده چیست؟

جواب این سوال در آخرین شماره یکی از معتبرترین مجلات علمی دنیا Physical Review Letters آمده است:

اینکه چرا ماکارونی موقع شکستن هرگز به دو تکه نمی شود (معمولا به ٣ تا ١٠ قطعه می شود)٬ سال ها ذهن تعدادی از فیزیکدانان حتی ریچارد فایمن ٬ برنده جایزه نوبل ٬ را به خود مشغول داشته بود. بالاخره دو دانشمند فرانسوی با استفاده از معادله های کیرشهوف برای توضیح میله های خمیده دلیلی برای این اتفاق پیدا کردند.

یک دلیل جالب که مربوط به سرعت حرکت امواج در رشته ماکارونی است.وقتی به دو سر میله ای فشار وارد میکنیم امواجی در طول آن میله موسوم به امواج آکوستیکی پخش می شود. نقاطی که این امواج برهم نهی سازنده دارند تنها به سرعت این امواج دارد٬ نه به طول میله. در مورد ماکارونی این مقدار حداقل ۲ است. یهنی ماکارونی حداقل باید به ٣ تکه شود.

منبع: روزنامه همشهری٬ به نقل از فیزیک وب

1 Comments:
Anonymous ناشناس said...
Considerable!