Atorpat
What ever ooze from that thing, you call mind!
سیاره

--- به‌نظر می‌رسد که سرانجام پس از کش و قوس‌های فراوان باز هم جبهه‌ای انحصارطلب به پیروزی رسید.

--- البته این دفعه خیلی برای من تفاوت چشمگیری نداشت، گرچه اگر گروه تکثرگرا به پیروزی می‌رسید یه خورده دنیا باحال‌تر می‌شد. در هر صورت داستان از این قراره:

--- پس از بحث و بررسی فراوان نه تنها ۴-۵ سیاره‌ی دیگه به منظومه‌ی خورشیدی اضافه نشد، بلکه پلوتون بدبخت هم که پادرمیانی کرده بود از باشگاه اختصاصی سیاره‌های منظومه‌ی خورشیدی اخراج شد و به گروه اجرام ولگرد و سرگردان آسمانی پرتاب شد.

--- در واقع با توجه به کشف چند جرم جدید در کرانه‌های منظومه‌ی خورشیدی که دارای جرم قابل توجهی نسبت به پلوتون بودند، اختلاف شروع شد و در نهایت کار به آنجا رسید که یکی گفتاصلا تعریفت از سیاره چیه؟» و همگان مانند ... همدیگر را نگاه کردند که ای بابا ما هنوز نمی‌دانیم سیاره چیست و فقط یک تصویر ذهنی داریم.

--- مشکل در آنجا جدی‌تر شد که ۲ تعریف که هر دو قابل قبول بودند ارائه شدند: یکی تاکید را روی جرم و تعادل هیدروستاتیکی گذارد و دیگری مدار گردش را هدف گرفت.

--- در واقع تعریف اول ملاک سیاره بودن را غلبه‌ی جاذبه بر نیروهای جرمی شدید و نگاه داشتن شکل سیاره نزدیک به کره را ملاک اصلی می‌گرفت و البته گردش به دور یک ستاره‌ در مدارش. و تعریف دوم شکل و نوع مدار انتقالی سیاره را که حاصل برهم‌کنش ستاره-سیاره است مهم‌تر می‌دانست.

--- بر اساس تعریف اول هر شیئی با جرم بیش از۱۰۲۰×۵ و با قطر بیش از ۸۰۰ کیلومتر، نوعی سیاره تلقی می‌شد.

--- اگر این تعریف پذیرفته می‌شد، قمر پلوتون به نام شارون به همراه دو جرم دیگر به نام‌های زینا و سرس هم به سیارات منظومه‌ی خورشیدی اضافه می‌شدند. تازه با تصویب این طرح سه جرم دیگر به نام‌های وستا ، پالاس و های‌جیا هم باید مورد بررسی قرار گیرند، چون هر سه تقریبا مدورند.

--- همچنین در صورت پذیرش این تعریف شارون به همراه پلوتون نخستین سیاره‌ی دوگانه‌ی منظومه‌ی خورشیدی را تشکیل می‌دادند. جالب است بدانید که جرم شارون به قدری زیاد است که گرانیگاه این دو جرم در فضای بین آن‌ها قرار دارد!

--- در هر صورت این تعریف رد شد و در یک صحنه‌ی تاسف بار(شاید هم باشکوه) در جلسه‌ی پراگ تقریبا تمام دست برای حذف پلوتون بالا رفت، چرا که این جرم مداری نامنظم و متفاوت با بقیه‌ی سیارات منظومه‌ی شمسی دارد. طوری که معروف است این سیاره پشت نپتون قایم‌موشک بازی می‌کند.

-------- به هر ترتیب منظومه‌ی خورشیدی ۸ سیاره‌ای شد!

5 Comments:
Blogger Sina said...
:)))))))) hala in ghazie vaghei bood?!

Blogger Atorpat said...
Mage man ba tu shukhi ham daram? na in tan bemire daram?

Anonymous ناشناس said...
tefliiiiiiiiiii.baba in bichare ke hamishe too ketabhaye darsi nadid gerefte mishod.

Blogger yasaman said...
manam vaghti too akhbar shenidam kheili delam barash sookht. fekr konam adam ye omri sayareh boode hala ye dafe ... ey roozagar

Blogger niyoosha said...
yasamaaaaaaaan =))))))))