خسته شدم و انگار هیچ چیز بهتر نمیشود. نمیدونم چرا تازگیها وقتی به گذشته فکر میکنم دماغام میسوزه و گلوم کیپ میشه و از چشمام یه چیزهایی مثل آب مییاد. میخوام یه مدّتی دیگه از خودم ننویسم (البته شایدم زدم زیرش). تصمیم گرفتم از این به بعد یه چیزایی در مورد چیزای جالبی که بهش برخوردم بنویسم.
حالا هم چون فعلا به چیزی برنخوردم، از عشق سابقم (تقریباً نخستین عشق من!) مینویسم. از شیمی و البته فیزیک.
یادمه اون موقعها که شیمی میخوندم، یه استادی داشتیم یه کتابی دادهبود بهم که فکر کنم اسمش یه چیزی تو مایههای Edges of Science بود. ظاهرا یه کتابییه که هر دو سال یک بار چاپ میشه و در مورد چیزهای جالبی که در مرزهای دانش شیمی تو این دو سال کشف شده مینویسه. وای یادمه اون شب تا صبح داشتم این کتاب رو میخوندم و روحم مشغول عیّاشی بود و خیالم داشت جولون میداد. حالا امروز یادداشتهای اون روزهام رو پیدا کردم و چندتاییاش را براتون مینویسم. باشد که روح شما هم متعیّش شود:
خواص فیزیکی:
نمیدونم تعریف خواص فیزیکی رو یادتونه یا نه. ولی فکر کنم چیزی که تو کتابهای دبیرستان میگفتند این بود که به خواصی مثل چگالی، نقطهٔ ذوب، نقطهٔ تبخیر و از این چیزها میگن که به نوع جسم بستگی دارند نه مقدار اون.
حالا سوال جالب این بود: آیا خواص فیزیکی جسم با مقدار آن تغییر میکند؟
شاید ابتدا با اطمینان بگویید نه. البته احتمالاً مرزها رو در نظر نگرفتید. درسته که یک کوه یخ در همان دمایی ذوب میشه که یک قالب یخ، ولی فکر میکنید برای مقدارهای خیلی کمتر چه اتفاقی میافته؟ بحث در مورد خوشهها است(مقدار کم از یک جسم از ۱۰ تا ۱۰۰۰۰ اتم). در واقع فرق یک خوشه با حجم بیشتر ماده وجود تعداد کسر بزرگتری از اتمها در سطح آن نسبت به حالت عادی است. مثلا در یک خوشهٔ ۵۵ اتمی آرگون حدود ۴۲ اتم در سطح آن قرار دارند. یا مثلاً پژوهشگران پی بردند که خوشههای کمتر از ۱۴۰۰ اتمی سدیم دیگر سازمانبندی جامد ندارند. در واقع در این مورد خاص درون این خوشهها مانند جامد است و سطح آنها مثل مایع. در واقع در یک سری از آزمایشهای جدید انحرافات قابل توجهی از ساختارهای اصلی در خوشهها دیده شده است.
و امّا یک نکتهی جالب دیگر:
آزمایشی در سال ۲۰۰۱، که بر اساس شبیهسازیهای قبلی بود نشان داد که دمای ذوب و انجماد یک جسم میتواند متفاوت باشد!
خوب به نظرتون چطور بود؟
منتظر مطالب تکاندهندهتری باشید(البته اگر اصلاً تکان خوردنی هستید.)
برچسبها: علمی: شیمی - فیزیک